::cL!cK pLeaSe::

Friday, February 27, 2015

Rafting AWESOME! hari 4

21/2/2015- hari last!

harini dah masuk hari last.aku bangun,tapi nak solat takot pulak pergi kat air sungai sebab kena turun bukit sikit.

so,aku tanya kak ta,dia cakap pi amik wudhuk kat tandas.aku pon join jela.haha.
harini abang daei imam.wiwiwi.

dah habis solat,kami pon kemas2 barang,runtuhkan khemah sebab nak kena sambung rafting.macam biasa,aku paling last makan.meggi goreng dah habis!nasib zahir gopeng cedok meggi goreng tapi tanak makan.aku yang lapar ni terus je makan.hihihi.

sebelum memulakan perjalanan,aku tolong syed kemas2 barang dapur.

dah load barang2 atas rakit,kami memulakan perjalanan seperti biasa.

awal2 dah jumpa 2 jeram.katanya jeram2 ni selepas banjir baru timbul.sape2 nak letak name dia kat jeram ni pon boleh.haha.

harini abang long dah tak buat cubaan tarik aku masuk air.tapi,harini pok ngoh pulak stress tengok muka aku yang speechless.haha.sebab dia dah warning,so aku memang kayuh cepat2 lari dari rakit pok ngoh.hihi.

sampai satu tempat,rubber dinghi mari dekat rakit aku,pastu MA faiz curah2 air kat kepala aku.aku jenis tak melatah,tak lawan balik.lagi pon,memang harini aku kering sebab dah takde orang nak simbah2 air.lega jugak sebab matahari dah panas terik tapi mujur MA faiz curah2 air.

pastu,nak dijadikan cerita,MA faiz ajak tukar tempat.aku pon sebenarnye dah penat dah.so aku terus on je nak tukar naik rubber dinghi.lagi la havoc sebab ada kak sya dan adam dalam rubber dinghi.pastu adam ajak shahrul sekali naik rubber dinghi.so,encik pi pon tukar tempat dengan shahrul.nampak tak dari hari 1st sampai last,walaupon dah tukar2 rakit bagai,aku still 1 group shahrul? XD

memang sangat riuh la rubber dinghi tu dengan aku,kak sya,adam,syahrul.kesian abang moon yang demam tu terpaksa tahan dengan perangai kami nih.kesian di (anak cing,tingkatan 1) jugak layan kami.haha.

time kat jeram ape entah namanya,giler ah rubber dinghi kami terlanggar dahan pokok berjuntai.sorry semua.kayu tu sampai buat abang moon terjatuh ke dalam rubber dinghi.siap kayu tu terlanggar backbone aku,nasib ade bouyance aid,BA. :')

apa2 pon,bagi aku ni satu pengalaman la kan.chill la.pastu stop kejap briefing untuk floating. T.T

okay,dah sampai jeram mayat,semua orang kena turun floating.tapi,tapi,tapi,aku takut tengok jeram tu sebab air laju.tapi dah sampai jeram,aku terjun jugak,pastu tunggu la kak sya nak terjun sesama kan.sweet tak kami?

tapi,batu besar kat depan memisahkan kami.maka tinggallah aku sorang.macam biasa,aku memang selalu orang last.dua kali bak ang terlanggar batu.nasib aku kecik muat je nak tembus batu2 tuh.haha.

tapi,lepas tu,ada lagi halangan aku sebagai orang last.aku punya tali BA tercabut.aku takot BA tercabut.kalau tercabut tak boleh floating la.so aku pon mintak tolong,tapi dorang nampak aku tak minum air kot,so dorang rilek2 je.aku baring sambil pasang balik dan longgarkan sikit.pastu mula la floating sambil pegang tali tu takot tercabut.

ni 1st time floating kat sungai dengan air deras.mohon.sebelum ni kat pulau bidong,air mati je.takde nak hanyut macam ni.nasib encik pi lepas tu datang follow sebab aku orang paling last.aku tak reti pegi kiri kanan.terima kasih encik pi tarik pegi kiri kanan.aku hanya betul2 boleh floating je.Alhamdulillah tak minum air.tapi,aku memang tak tahan sejuk,serius cakap memang tak sampai 2km,dah sejuk berendam sambil menggigil.sedih kan?camne nak pegi oversea?pegi scuba?hmmm3.dah la takde rakit angkat aku.so aku kena floating sampai paling hujung.sampai2 je terus menggigil mengharap matahari keringkan baju.haha.orang lain sampai2 je bahagia siap berendam lagi. XD

pastu sambung naik rubber dinghi.i debted MA faiz so much.sebab bagi aku merasa naik rubber dinghi.aku tau ada mata2 yang pandang tak puas hati kat aku sebab dapat this privilage.tapi dah rezeki aku kan. :P

dayung2 sikit,dah sampai.sampai2 je terus la buang balik ikatan rakit tu,kemas2.buat rantaian untuk angkat barang2.ni mungkin last time aku bercakap dengan Abe Mirul dan Pok Seq.dorang puji aku kuat dayung,lagi kuat dari boys semua,betul ke?ke just nak sedapkan hati aku?ape2 pon,thanks.my pleasure to hear that compliment. :') pastu dah siap2 tu on the way pergi rumah abah tahir.

sampai rumah abah tahir,minum sikit pastu pergi mandi sungai.takde la mandi,just berendam jela.dah tukar2 baju,kami dah nak balik.




tak sempat nak ucap terima kasih kat Abe Mirul dan Pok Seq as my guiders. :'( apa2 pon,tak sanggup jugak nak ucap selamat tinggal.sebab harap ni bukan 1st and last dapat jumpa.huhu. *teardrops*

time berhenti makan,jumpa hafizuddin unisza.maybe ni last la kot aku jumpa dorang sebab lepas ni,meeting just antara mpp dan mpp,aku hanyalah seorang seki@sekretariat mpp. :'(


coretan last ni paling sedih sebab aku harap still ada lagi masa untuk rafting dan kenal2 guider. :'(

Rafting AWESOME! hari 3

20/2/2015- hari ketiga


hari ketiga dah harini.bangun solat,pastu packing2 barang.runtuhkan khemah sebab,sebab,sebab kami dah nak kena sambung rafting!oh tidak..

time breakfast,sempat lagi berseloroh dengan adam.atoto.adam ni macam2,sweet sangat.haha.dia makan tak abis pastu dia suapkan nasik goreng dia kat abang daei.alolo.nak bermanja.

dah siap semua2,kami pon kena warm up la,sebab perjalanan rafting 9 jam woo.
oh my bad,harini kena swift team and rakit pon.sedih sebab dah takde dah syahir,kay dan jie nak suruh aku kayuh time aku hampir give up.

sekarang,team baru aku,jeng3.okay,shahrul stay group aku!ooyehhh.pastu ade buddin dan fitrah.guider aku sekarang pok seq.orang belakang sekali aka guider kedua ialah encik imran. :) ape2 pon,aku still rindu group hari first sebab dorang memang awesome!ooyehh.

harini memang banyak sangat halangan.tangan aku pun dah hampir tercabut.penat deng kayuh,kayuh lagi.

halangan pertama,satu rakit terlanggar kayu besar kat selekoh.memang cemas la time tu.tapi ahli rakit tu cool.dorang terapung pastu ada la rakit2 lain kat depan sambut.tapi,najmi tersekat.kaki dia tersekat.nasib la pok seq dan abah tahir pergi tolong dengan bantuan guider2 lain.

tapi,lepas tu ada lagi halangan2 lain.banyak rakit tiubnya pancit.harini perjalanan agak suram dan panas terik.



by the way,banyak jeram woo harini.manyak syioottt.haha.ni la antara kepuasan rafting.walaupon dah hampir tercabut tangan aku,tapi bila sampai jeram,memang puas hati la.paling best aku tak kena tarik masuk air lagi.haha.teguh tak teguh,memang tanak masuk.walaupon ditarik,aku pegang tali kuat2.hihi.

kami berhenti lunch kat satu tempat.pasir kat situ memang putih,bersih sangat.tempat lapang yang lawa.

kami meneruskan perjalanan.kalini jeram sekali ade lubang besar.best!haha.excited sebab ni 1st time rafting.sampai satu tempat,ramai orang masuk air floating berenang.aku nak,tapi takut.huhu.mahu tapi malu.tapi,aku dah siap2 letak paddle.nak turun tu malu.nasib si fitrah tarik aku dari belakang dengan penuh lemah lembut.oohhyehhh.finally dapat masuk air,1st time floating sejak hari 1st aku mengelak.

petang tu sampai kampung pulat.bina2 khemah,mandi2,solat,pastu makan malam.time load barang naik atas darat,kaki encik salleh tertusuk besi.terus guider2 bawak pegi klinik terdekat.malam tu baru beliau datang balik dengan kaki berbalut.adam hatinya sangat rapuh.dia menangis saat ayahnya dikejarkan ke klinik terdekat.kalau aku darjah 4 jugak time tu,mesti dah jatuh hati. :P  

time makan2,guider2 nyanyi sambil main gitar.cair sat hati gue.hahaha.terus nak suruh kawan baik aku main gitar jugak sekarang walaupon dia duk jauh kat selangor.malam tu just sharing time pok di,abang long dan encik anip.banyak cerita dan topik yang keluar.dah penat2 tu,aku masuk tidur. zzzz.

Rafting AWESOME! hari 2

19/2/2015 - Hari Kedua

Aku rasa pagi tu aku ponpuan paling awal bangun,sebab backbone gue meragam.habis sakit belakang.huhu.bangun2 je terus lapar,so makan la roti.aku tengah2 makan dalam khemah,abang daie kejut bangun subuh.dia tak tau aku dah bangun siap makan.haha.aku pun kejutkan orang lain solat subuh sekali cuci muka.


harini just aktiviti kat area tu je,takde rafting.hooyehh!!
ohh,by the way,semalam task yang encik salleh bagi tu,aku tak buat.kami pun usha2 la jawapan orang.sekali ape2 saje yang kami tahu.kami pun mereka la. XD
tup2 kami dapat package full HD sebab tak buat leklok,tiru and reka jawapan. T.T

pagi ni kami just ada explorace.

checkpoint pertama.
okay,isi air dalam botol gune stoking.yes,stoking.dan,untuk team aku,stoking aku la mangsanya.nasib baru pakai. XD

chekpoint kedua.
yang ni kami kena bungkus telur,pastu kena make sure telur tu diikat tali,tali tu semua orang kena pegang sampai checkpoint ketiga.

checkpoint ketiga.
percaya atau tak,sebenarnya telur tadi tu barang amanah.sape2 yang letak kat bawah tak pegang time main spider web,memang kena curi la barang amanah dia.nasib kami perasan hal ini.paling tak best,aku sorang ponpuan,camne orang nak angkat aku keluar spider web.hmm3.last2 aku jatuh terlantar terus.ohh my backbone,mohon kuat.

checkpoint keempat.
okay,ni part paling umphhh.merangkak dalam lumpur basah,sambil dijirus2 air sambil dilempar2 lumpur.habis masuk air lumpur dalam mulut dan mata.aim aku cepat sampai je.haha.sampai2 je terus masuk sungai yang dah tak bersih dek budak2 ni berendam.haha.

lepas dah habis checkpoint,sum up pastu makan dan cari kayu api!makan roti gardenia sapu sekaya.makan depan muara sungai sambil picnic ramai2.so sweet,macam dah family day.group aku dan group along.kami ni dah ala2 mak2 orang yang tengah tengok anak2 mandi sungai. XD

aku dan mimi pegi mandi sambil berus baju bekas lumpur tuh.pastu rehat2,solat makan.

okay,cuba teka petang main ape?
blind walk!
omaigod.dah habis basuh baju guna sabun,tup2 main lumpur.haha.ok fine.
as usual,aku orang ponpuan paling last sampai.habis lumpur satu baju,sekali muka.entah bila dorang sapu pun tak tau.apa2 pon,enjoy jela.bukan selalu pon kan?

tapi part bila kami dipisahkan satu persatu dari group,kami shout kot.mula2 kay ditarik,pastu jie,pastu syahir.tinggal aku dan shahrul.pastu aku pulak dibawa pergi.huhu.scary.macam2 kena buat.merangkak,main becak,dilempar lumpur,dijirus air banyak kali.nice huh?haha.







amacam,mencabar tak?jauh woo pusing2 baru sampai.haha.dah habis tu sum up dan cuci badan!ooyehh.mandi sungai lagi.haha.

malam tu sebab hujan rintik2,tak jadi BBQ.

encik cing share pengalaman.thorbaik.bukan senang kot nak jumpa para guider yang hebat2 tapi spend time dengan peserta2 main2 lumpur rafting camni. (^_^)\  *tabik*

malam tu main kotak beracun,salah jawab kena denda.

kumpulan aku kena denda.fine.haha.kena belakon.aku yang paling last.part aku baru lepas.memang aku buat muka comey baru lepas ea? XD *flip hair* haha

hari ni last kami akan menginap kat sini.esok pagi kena teruskan perjalanan rafting.ohmaiii.

Thursday, February 26, 2015

Rafting AWESOME! hari 1

Alhamdulillah.
Precious moment.
Rafting dari kuala betis / sungai nenggiri ke gua musang.
Macam tak percaya,benda yang paling aku takut dah jadi benda yang aku dah jatuh hati.haha.
Awal2 sebelum bertolak bukan main takut nak main air,takut jatuh la,takut lemas la,air kotor lepas banjir la.
Bersedialah untuk mendengar luahan hati yang panjang ini.
Post ini ditype supaya one day kalau aku lupa,aku akan review balik.huhu.

17/2/2015
Janji jam 11.00 malam berkumpul,aku dah datang 10.30 malam,orang perempuan first.datang2 je ditegur abang daie sebab aku bawak dua2 beg hypergear pink. XD imma pink lover.sementara tunggu bas,borak2 la dengan erin,shamimi,atikah/yong,auni dan nina.

18/2/2015 - Hari Pertama
Sekitar jam 12.30 pagi,barulah 2 bas umt sampai di perkarangan parkir kolam renang UMT.kami load barang2 ke dalam isi perut bas.kami pun pilih bas,cari seat.haha.aku duduk sebelah erin dalam bas.sebelah yang dua seat ditinggalkan kosong.di hadapanku pulak syed yang sangat friendly,sangat positif,sangat ceria. :'D

Sampai di suatu tempat,bas kami berhenti untuk ambil encik salleh dan 2 orang puteranya.so,2 orang puteranya mengisi seat kosong sebelah kanan aku.kami teruskan perjalanan sampai petronas gua musang.lepas tu kami berhenti untuk solat subuh.jalan depan sikit,kami berhenti pula untuk makan pagi.

Sebelum meneruskan perjalanan,para guider rafting tumpang bas kami.from my first impression,dorang ni memang hebat,macam orang2 yang pergi rafting cakap.

Dalam perjalanan ni la aku kenal 2 putera encik salleh,yang adik namanya adi (darjah 2) dan yang abang namanya adam (darjah 4).adam sangat la matang,lepas tu pandai sangat story telling.haha.mohon jumpa lagi.rindu pulak nak dengar adam story telling.huhu.

Kami akhirnya sampai di tempat permualaan,kaula betis sekitar jam 12 tengahari.kami load barang2 keluar dari isi perut bas.kemudian ada demo bina rakit dengan tiub tayar dan frame besi.

Dipendekkan cerita,kami dibahagikan mengikut group.aku group kelima bersama2 kay dan jie dari umt, shahrul dari unisza dan syahir dari umk.kami pun buat rakit sama2.terima kasih encik anip ajar aku ikat rakit (walaupun sekarang pun tak reti2 lagi.huhu).lepas tu kami kena makan 2 biji antibiotik,untuk halang daripada penyakit bawaan air.



rakit2 menunggu untuk dikayuh. :D

antara guider yang ada time tu.
dari kiri : encik anip, encik fauzi, abe mirul, abe bob. :')

Setelah makan,briefing dan load barang ke atas rakit,kami diberikan guider untuk berakit.guider kumpulan 5 ialah Abe Mirul.kami memang team yang meriah.kami cuba selidik Abe Mirul kerja apa,tapi jawapannya ringkas,dia cakap tak ambil SPM pun. (Abe Mirul tipu,tak caye langsung :P haha).kadang2 atas rakit tu,aku penat nak kayuh dan hampir give up, kay, jie, shahrul dan syahir semangat bagi semangat "kayuh piqa kayuh". so sweet team.haha.kami memang group paling last.tapi sebab team kami ni suka pintas orang,time kami sampai,kami antara yang tengah2.okay la kan? sorry makanan tak cukup nak share ramai2.huhu.thanks atas kenangan atas rakit,thanks sangat korang.i will miss these memories.tsob3. *lap2 air mata*

setelah hampir 5-6 jam,kami sampai.sampai2 je topi aku terjatuh.thanks kay sebab pi amik walaupon air tu dah dibawa arus.tsob3.abis basah lumpur topi gue.huhuhu.by the way,aku lupa pakai sunblock.so,memang burn so sunburn la,tengok tangan dah macam udang kena panggang,merah2 sudah.huhuhu.

sampai2,load barang2,bagi group untuk masak dan bina khemah.lepas dah bina khemah tepi gigi sungai,solat jap,pastu tunggu turn budak ponpuan mandi.kami mandi saat mentari dah hampir malap.mandi kat atas sikit,memang sejuk woo mandi air sungai!haha.dah la bersih.

pastu malam tu makan2,pastu ade ice breaking.part paling scary kena hafal semua nama orang.hahaha.nasib dah kenal separuh. XD encik salleh bagi tido awal.tapi,dia bagi 1 task.sebelum breakfast esok,tiap group kena la bagi taw 5 ciri2 guider untuk 5 orang guider.tapi,tapi,tapi,sebab dah penat,masuk je khemah,kemas2 terus tidur.hihi.sorry.

Tuesday, December 23, 2014

Segmen GA Jalan-Jalan Tambah Kenalan by Ema Hasan


Korang2,jom join GA ni.simple je.
Hadiah penyertaan:
1) RM30 x seorang
2) RM20 x seorang
3) RM10 x 3 orang



Im back

It has been a year I wrote nothing here.

I gonna complete my 3rd semester in a month.
macam tak caye je kan?
dah hampir separuh jalan nak habis degree.
lagi tak percaye sebab nak grad dengan pure bio degree.
dah macam2 benda berlaku kat sini.
sekarang musim air pasang,hujan,ribut.
so, #prayforpantaitimur


Ermmm,nanti la nak citer pape,i type post baru eh..haha..

Thursday, September 19, 2013

degree life

dah bersawang dah belog ni..tuan punya belog busy nak adapt kehidupan di alam degree ni.. :3

first time pergi daftar degree,heartless je muka..perasaan,mesti la rasa tak ready!haha..sebab aku masih rindukan cuti lepas asasi yang free je..duduk rileks2 je..

first2 dapat bilik,tingkat 4..giler ah..tingkat 4?tanpa lif?mati kering aku kat sini.. :'( dapat katil double dacker tingkat atas?lagi ah rasa diri ini sangat malang..lepas tu tandas,aishh,jauh sangat..dan kena beratur(sila la buka kaunter ambil nombot ea! T.T)loker 1 pintu je..langsung tak cukup ruang letak baju..meja study punya la kecik,separuh dari meja study palam je.. :'( r meja dah takde laci2..buku pun tak muat nak taruk atas meja banyak2.. roommates?setakat ni roommates aku tak ngam dengan aku..aku menyampah la dapat roommates yang duduk call pakwe dia 24 jam..padahal jumpa selalu..apehal huh?kurang kasih sayang sangat dah ke?takut pakwe curang ke? T.T sorang tu senyap sangat..dan langsung tak reti loghat teganu..ni teganu,so belajar la loghat kami!dan sila belajar terima hidup yang sekarang awak dah jadi budak hostel,tak yah gedik2 sangat!palam,i miss u so much..housemates2 palam best giler kot!rumah bapak gedebak besar!bilik 2 orang 1..dengan tandasnya duduk dalam rumah..waahhh..rindu giler..loker 2 pintu..siap aku bawak extra almari sebab nak letak makanan..nampak tak bestnya palam?

okay,cerita pasal fakulti pulak,perghh,kena jalan kat 3km nak pergi kelas..balik 3km..boleh la jadi lidi aku lepas ni kan?tempat makan ada sikit je kat fakulti..payah la nak berebut2 makanan ni..kelas dengan kelas punya la jauh..penat dah aku..watercooler or mesin isi air susah kot nak jumpa..mati kehausan dah aku kat sini.. jadual aku,aku ada kelas malam.. T.T memang ah nice..jauh dan tengah2 malam kan..

susah aku nak cari kawan yang betul2 ngam dan paham aku..aku cuma jumpa kawan2 yang aku rasa diri aku fake je kawan dengan diorang..kalau kat palam dulu,aku berjaya cari seorang kawan paling baik dan paling ngam,budak termeloh,faz aka my yayang..haha..

tu jela aku nak coret2 untuk pepagi ni..kbai..
f f >